סטודנטים מסייעים בניתוח בבית חולים אוניברסיטאי בסין   מקור: ויקיפדיה (סי. אמ. אס. אר. סי)

ארנולד ואן דה לאר, מנתח הולנדי, מספר על 28 ניתוחים שנערכו במהלך ההיסטוריה האנושית. כל אחד מן הניתוחים הללו משמש מבוא לדיון נרחב בהיבטים של מאפייניו ובשינויים שחלו בגישה הכירורגית במהלך השנים. בבסיסו, זהו, כמובן, ספר עיון, אבל הוא נקרא כשרשרת של סיפורים מעניינים והתובנות העולות ממנו עשויות להיות רלוונטיות לכל קורא, בין אם במישור הפילוסופי ובין אם במישור המעשי.

להלן כמה דוגמאות למקרים המתוארים בספר ולדיונים העולים מהם.

הארי הודיני, שהיה ידוע בעיקר כאמן היחלצות, נפטר בהיותו בן חמישים ושתיים כתוצאה מדלקת תוספתן שלא טופלה בזמן. השיח הציבורי באותה תקופה נטה להאשים במותו סטודנט שחבט בבטנו מספר ימים קודם לכן (הודיני הניח לאנשים לחבוט בו כדי להוכיח שהוא יכול לספוג כל מכה אבל במקרה הזה נתפס כנראה לא לגמרי מוכן). ואן דה לאר קובע כי טראומה אינה גורמת לדלקת התוספתן, תוהה אם הודיני לא פנה לעזרה משום שההצגה חייבת להמשך (נקבעה לו מראש הופעה), ומתאר את האופן בו טופלה דלקת התוספתן אז והיום.

ניתוח ברוטלי שעבר לואי ה-14 כטיפול בפיסטולה גבוהה – מחילה קטנה הנוצרת בקצה פי הטבעת – הוא הבסיס להסבר על הגורמים לתופעה ועל הדרכים לטפל בה. ואן דה לאר מרחיב באופן משעשע על אורחות החיים בתקופתו של המלך ומציין כי שיטתו של היפוקרטס, בת למעלה מאלפיים שנה, היא אחת היעילות ביותר והיא נהוגה עד היום בשינוי המתבקש בחומרים שבהם נעשה שימוש.

לוסי – השם שניתן לשלד בן למעלה משלושה מיליון שנה המעיד על הליכה זקופה – היא גיבורת הפרק הדן בנזקי המעבר מן ההליכה על ארבע להליכה על שתיים. בין השאר מצביע הכותב על "פגמים תכנוניים" שהאבולוציה עדיין לא הספיקה לתקן, ביניהם העיקול בן תשעים המעלות של העורקים העוברים ברגליים – עיקול המתחייב מהליכה על ארבע אבל גורם טרשת והיצרות אצל בני האדם.

ברית המילה שעבר אברהם, כמו גם סיפור הנקמה בבני שכם, הם חלק מדיון במילה בכלל ובהיצרות העורלה בפרט, תופעה שגם לואי ה-16 סבל ממנה ושבגינה התמהמהו צאצאיו שלו ושל מרי אנטואנט לבוא לעולם.

חסידי הומיאופתיה ודיקור סיני לא יחבבו את הזכרתם כדוגמאות לפלצבו (תרופות דמה) אבל אולי ימצאו נחמה באזכורם בנשימה אחת עם ניתוחים שאין בהם תועלת רפואית של ממש. הקריירה של אלן שפרד, מחלוצי תכנית החלל האמריקאית, נעצרה משום שסבל ממחלת מנייר (Ménière) – מחלה באוזן הפנימית הגורמת להפרעות בשיווי המשקל. לאחר שבוצע בו הליך הטיה אנדולימפטית – ניקוז הלחץ במבוך האוזן הפנימית – נעלמו כל התסמינים של המחלה והוא שב להמריא ואף נחת על הירח כמפקד אפולו 14. בדיעבד התברר שההליך הוא פלצבו טהור.

עוד בפרקי הספר, נזקי השמנת יתר שלקו בה כמה וכמה אפיפיורים, סבלות הלידה של המלכה ויקטוריה שבאו לקצם עם התפתחות ההרדמה, השבץ המוחי שחיסל את לנין (אולי בשל כדורי עופרת שנשארו נעוצים בצווארו), חיתוך הקנה של הנשיא קנדי אחרי ההתנקשות בחייו, ועוד מקרים רבים ומרתקים, כולל ניתוח ביופסיה שבוצע בצלופח חשמלי. ואן דה לאר מתאר את שיטות הטיפול הישנות, כמו הקזת הדם הזכורה לרע וניתוחים חפוזים כדי למנוע סבל בהיעדר הרדמה, מזכיר דמויות מפתח שקידמו את המקצוע, ומרחיב בהסברים רפואיים בלשון השווה לכל נפש.

סוף הדבר מורכב מעשרה קטעים קצרים הסובבים סביב דמויות עתידניות של רופאים כפי שהוצגו בספרים ועל המסך. בין הדמויות הלנה ראסל מן הסדרה "חלל: 1999", שלגביה כותב ואן דה לאר כי אין בכירורגיה דבר שעושה אותה מתאימה יותר לגברים, ובכל זאת נשים הן עדיין מיעוט במקצוע; והרופאים של אי.טי שלא טרחו להקשיב למטופל שלהם ולחבריו, ורק הרעו את מצבו. הפרקטיקה היום לוקחת בחשבון את רצונותיהם של המנותחים לצד הידע המקצועי של המנתחים והמלצותיהם.

"על הסכין" הוא ספר מהנה מאוד לקריאה, מעשיר ומרחיב דעת ומומלץ בהחלט.

על הסכין: תולדות הכירורגיה ב-28 ניתוחים יוצאי דופן / ארנולד ואן דה לאר
תכלת, 2021
תרגום מאנגלית: יוסי מילוא

אתי סרוסי היא מבקרת הספרים של אתר דיומא ובעלת בלוג סקירות ספרים

users: אתי סרוסי

כדאי לתקן את הכותרת...
לואי ה-14 עבר ניתוח בפי הטבעת
לואי ה-16 עבר ברית מילה...

עוד בנושא

אולי יעניין אתכם

הנקראים ביותר

המלצת העורכים

החדשים ביותר