אשכול נבו, 2012   מקור: ויקיפדיה (היינריך בול-שטיפטונג)
בתמונה אשכול נבו, 2012

שלושה סיפורים מרכיבים את ספרו של אשכול נבו. דמויות ראשיות מסיפור אחד מבליחות להופעת אורח בסיפורים האחרים אבל אין קשר עלילתי בין השלושה. יחד עם זאת, למרות שמדובר בעלילות נבדלות, משותף להן המוטיב של המתח שבין גרסת המספרים למציאות.

הסיפור הראשון, "דרך המוות", בעיני הטוב מהשלושה, הוא גרסתו של עומרי לפרשה של ספק-תאונה-ספק-התאבדות-ספק-רצח שהתרחשה בדרך המוות בבוליביה. עומרי, בשנות השלושים לחייו, יצא לדרום אמריקה למה שהוא מכנה "הטיול שאחרי גירושים". בדרכו נקרו מור ורונן, זוג צעיר בירח דבש, האישה תוססת וחברותית, הגבר קודר ומסוגר. עומרי מצא עצמו נמשך אל מור ונגרר כמעט בעל כורחו אל מלכודת הדבש המניפולטיבית שלה שסיבכה אותו בצרות. אשכול נבו מיטיב לתאר את הדואליות של הדמויות, מתנהל במיומנות על הקו שבין אמונה לחשד ומצליח להסביר את התנהגותו הבלתי רציונלית של עומרי שחושיו הורו לו להימלט ולבו הורה לו להישאר.

את "היסטוריה משפחתית" מספר רופא אלמן המתקרב לגיל שבעים. מתמחה צעירה מושכת את תשומת לבו, מתברר שיש להם כמה העדפות משותפות, והוא מרמה את עצמו כשהוא מאמין כי המשיכה שלו אליה נובעת מן הצורך לגונן עליה ולא ממשיכה שבין גבר לאשה. תנועה שלא במקומה מתפרשת על ידה כתקיפה והעניינים מסתבכים. למרות תיאור נוגע ללב ואמין של בדידותו של המספר ושל הצורך שלו בנפש קרובה, צירוף המקרים המניע את העלילה היה בעיני מופרך מדי וצפוי מדי. לכן הסיפור הזה הוא הפחות חביב עלי.

"גבר נכנס בפרדס" הוא סיפורו של גבר, עופר, שבעת ההליכה השבועית המשותפת עם אשתו חלי, נכנס לבדו לפרדס ונעלם. בימים הבאים נמצאו בגדיו של עופר אבל הוא עצמו כאילו התנדף. חלי נידונה לחיים של חוסר ודאות ושל תהיות ונדרשת לספר לעצמה ולאחרים את גרסתה על חייהם המשותפים, בניסיון למצוא הסבר לתעלומה. בסיפור זה, כמו בסיפור הראשון, הסופר מתמרן היטב בסבך ההשערות וההתלבטויות והרגשות הסותרים ומציג דמויות משורטטות היטב ומשכנעות, בעיקר אלה של חלי ושל בתה.

בתלמוד בבלי מסופר על ארבעה שנכנסו בפרדס, כלומר ביקשו לעסוק בתורת הסוד. אחד הציץ ומת, שני הציץ ונפגע, שלישי הפך לכופר ורק הרביעי יצא בשלום. גם גיבורי שלושת הסיפורים נכנסים אל אזורים עתירי סכנה רגשית ונפשית ומשלמים מחיר כבד על פזיזותם או על תעוזתם.

אני לא בטוחה אם הסיפורים יישארו איתי לאורך זמן, אני חושדת שלא, אבל נהניתי לקרוא אותם ובעיקר בזכותו של הסיפור הראשון אני ממליצה על הספר. מילה טובה מגיעה גם לגדי צדר שעיצב כריכה נאה והולמת.

גבר נכנס בפרדס / אשכול נבו
כנרת זמורה
2021
252 עמודים

אתי סרוסי היא מבקרת הספרים של אתר דיומא ובעלת בלוג סקירות ספרים

users: אתי סרוסי

עוד בנושא

אולי יעניין אתכם

הנקראים ביותר

המלצת העורכים

החדשים ביותר